Interview: Tom Andries, de nieuwe bewoner van ons appartement

Vlak aan de inkom van de Vitra Partner Store vind je het Vitra appartement. Bekende en minder bekende gasten richten deze hoek van onze showroom in. Onze derde bewoner is Tom Andries, oprichter en creatief directeur van branding bureau Today en kunstenaar met een passie voor typografie en ambacht.

 

“Ik zoek in mijn kunst naar tijdloosheid, naar de essentie, naar eenvoud. Datgene wat ook designers zoeken in hun ontwerpen. Om te schilderen gebruik ik zelfgemaakte inkten die textuur en patina geven. Ik zou mijn werken omschrijven als typografisch, met eenvoudige vormen die de compositie vormen. Door mijn vrij werk te maken, kom ik tot rust.”

Wat is jouw link met Vitra?

“Het loon van mijn eerste stage heb ik gespaard om design te kopen, onder meer een Soft Pad stoel van Eames. Charles Eames is een voorbeeld: mid-century design en toch tijdloos, ambachtelijk en eenvoudig. Het uitgesprokene van de architectuur van het Mid-Century Modern trekt me aan. Het vraagt durf en lef om dingen anders te doen. Ze gaan opnieuw naar de essentie, met bijvoorbeeld een minimalistisch materiaalgebruik. Mijn favorieten zijn John Lautner, Albert Frey en Oscar Niemeyer. Mijn eerste vrije werk was trouwens een schilderij met als thema de vervreemding van de architectuur van de jaren vijftig.”

 

Heb je een favoriete designer?

“Eames dus. En Ilmari Tapiovaara, een Fin. Die leerde ik kennen via een Finse collega. Ik ben grote fan van de mooie combinatie van Vitra en Artek. Artek is artistieker, daarom vind je er wel wat van terug in mijn appartement. De Pirka collectie, dat zijn bijna kunstobjecten, heel natuurlijk en menselijk. Terwijl de Kiki collectie dan weer minimalistisch is, pure esthetica.”

 

Wat vind je van de Vitra Partner Store?

“Dit pand lijkt wel een lichtpaleis. Voor mij is dit het paradijs. Heerlijk dat je hier alles kunt testen. Die patine voegt extra waarde en leven toe aan de design stukken.”

Wat mogen we verwachten van jouw Vitra appartement?

“Het wordt een stukje Rotselaar in onze showroom. Mijn eigen woning in Rotselaar is geïnspireerd door schetsen van een mid-century woning. Datzelfde gevoel wil ik recreëren in de showroom. Ik bied een inkijk in zowel mijn werk als mijn leven, mijn atelier en mijn woning komen samen. Er zullen kunstwerken te zien zijn. En ik ga enkele atelierdagen inlassen zodat bezoekers me nog beter kunnen leren kennen.”

 

Interesse in een atelierdag met Tom Andries? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en volg ons op sociale media om op de hoogte te blijven. Meer werk van Tom Andries vind je hier. 

 

 

Foto’s interieur: Carl Vandervoort

Portret Tom: Erine WyckmansWinkelmand Artikel verwijderd. Herstellen
  • No products in the cart.
Product added successful